onsdag 26 november 2014

Downsizing?

Vår målsättning är som bekant att minska utgifterna, då det är lättare än att höja inkomsterna. Talesättet "det är de små utgifterna som gör dig rik"  är helt riktigt. Om en tittar på vår kalkyl finns en utgift som vi bara måste ta tag i, nämligen hyran på lägenheten i Sverige (ca 9000kr). Den var för dyr för oss redan från början men vi var i desperat behov av en lägenhet snabbt och det var lättare att få tag i en stor lägenhet. Nu bor det mestadels bara en person i lägenheten och hyran börjar kännas riktigt betungande. Lägenheten är inte lyxig på något sätt men stor, ljus och luftig. Vi har  velat fram och tillbaka om vi ska flytta till en mindre lägenhet. Vi satsar på att, så snart vi finner ett, köpa ett hus på Världens bästa Ö, det kan bli redan i vår? Då känns det ganska ogjort att ha dragit igång en lägenhetsflytt. Å andra sidan kanske det kan ta två år innan huset dyker upp och då hinner vi spara mycket på att byta till en billigare lägenhet.
 Idag har det varit ett par och tittat på vår lägenhet, tanken är att vi ska göra ett lägenhetsbyte. Om vi övertar deras lägenhet kommer vår nya hyra ligga på 6000kr/månad. Vi sparar alltså 36 000 på ett år.

Ett annat alternativ som vi diskuterade först var att köpa en bostadsrätt , en 1:a eller en 2:a. I och med att vi kan köpa den kontant skulle boendekostnaden bli extremt låg t ex  en månadskostnad på 2300kr eller liknande. Dessvärre är jag en av foliehattarna som tror att vi har en bostadsbubbla och en sådan affär hade känts alltför riskfylld.
Bloggaren Lars Wilderäng skriver i ett inlägg (http://cornucopia.cornubot.se/2013/02/hur-upplevde-du-90-talskrisen.html) om hur det gick med hans lägenhetsköp på nittio-talet. Sammanfattningsvis så köpte han en lägenhet som gått ner 50% i värde. Tyvärr tappade den ytterligare 50% i värde innan han skulle sälja den
Om vårt framtida hus rasar i värde gör det ingenting då vi inte har några planer på att sälja det funna drömhuset utan kommer bo kvar där till dess att vi är 100år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar