lördag 21 februari 2015

90 - talskrisen, min historia

Min historia
Bloggaren Optimerar livet har skrivit ett inlägg där hon frågar om det är någon som upplevt 90-tals krisen och om det påverkar personen i sitt ekonomiska tänk.

Jag är så glad att frågan ställs, för ja! Jag var med, men var är alla andra? Min familj förlorade allt i 90-tals krisen och det måste varit fler familjer som drabbades på liknande sätt men det är helt tyst. Att bankerna och finansinstitut gick på knäna, och att kronan flöt är allmänt känt, men de personliga tragedierna nämns inte i media. För ett par år sedan lyssnade jag på en dokumentär av P3 men även där snuddade det bara vid det personliga, det handlade mest om orsakerna till krisen och de generella konsekvenserna.  Har bara en kompis som nämnt det, deras familj förlorade stora pengar på en husaffär men de klarade ändå ut det på något sätt. Jag är inte ute efter att plocka fram chipskålen och frossa i tragiska historier, men har en varit med om ett trauma underlättar det att höra från andra som var med.

Här är min historia och jag tar det helt från början. Faktauppgifter kring just krisen hämtar jag från minnet och reserverar mig för att vissa skeenden och faktorer kanske inte är helt korrekta (rätta gärna i en kommentar i så fall).

Mina föräldrar träffade på 70-talet, politiskt var de väldigt röda och träffades i musiksamanhang. De var proggare och bodde i kollektiv, det var tänkt att hushållet skulle vara självförsörjande och alla skulle dela lika och undvika pengar så mycket som möjligt. De var unga men det tog inte lång tid innan den romantiska kollektivdrömmen svalnade.
Med tiden kom de längre ifrån vänsterkanten men det antimatrialistiska tänket fanns kvar. Jag finner det relevant, för att klargöra, att den ekonomiska kris som drabbade vår familj inte berodde på överkonsumtion.

Mamma och pappa hade en stor dröm och det var att bilda familj, och att ha ett eget hem till den. De köpte ett hus (ca 200 000kr) i en liten by på landet.Vi odlade mycket och det som köptes i matväg var sånt som inte gick att producera själva. Vi hade hästar men förutom det fanns inga större utgifter för fritidsaktiviteter. Vi turistade en del i Sverige men det var för att pappa tog med familjen i samband med jobbet. Vi var inte fattiga, det var bara så vår livsstil såg ut

Pappa startade eget företag inom byggbranschen där mamma jobbade på kontoret. Kunderna var främst privatpersoner. Affärerna gick mycket bra under hela 80-talet. Pappa anställde fler och fler, själv var han arbetsnarkoman men trots det fick de tacka nej till jobb. Jag kommer ihåg att vi fick dra ut telefonjacket och låsa ytterdörren för att folk sökte pappa hemma när de inte fick kontakt med honom på jobbet.
Folk renoverade och byggde ut, allt för lånade pengar. Ändringar i regelverk gjorde det möjligt att låna upp på huslån och uppmuntrade till fastighetsspekulation. Det var inte bara i fastigheter det spekulerades i, utan även i valuta. På den tiden hade vi ett annat system så en dag i början av 90-talet så steg räntan till 500%. Det fick såklart konsekvenser. Jag och pappa har pratat om det och jag ryser ända in i märgen av hans beskrivning av den räntehöjningen:
"Telefonerna tystnade över en natt"

För så var det, över en natt slutade anbuden att komma till pappa. Inom en kort tid gick firman i konkurs och därmed blev båda mina föräldrar arbetslösa. Jag kan inte detta exakt men jag tror att det var så att pappa var juridiskt ansvarig för företagets skulder, men det slutade med att kronofogden mätte ut vårt hus. Hästarna hade vi varken råd med eller någonstans att ha så de blev vi tvungna att sälja. För oss barn var det hela ofattbart, jag var 10 år då. Barndomshem plus älskade häst ryktes bort.

Mamma tog jobb som städerska i en närliggande stad och hela familjen fick flytta in i en 2-rums lägenhet. Vi hade verkligen inga pengar! Många tror att riktig fattigdom inte finns i moderntid i Sverige, men det gjorde den och gör. Maten bestod av pasta eller konserver, typ bruna bönor. Kläder fick vi ärva från andra barn. Jag behövde vinterkängor och då följde skolsyster med mig till skoaffären så att jag kunde köpa ett par genom ett bidrag från majblomman.

Mamma och pappa separerade men kunde inte flytta isär, de hade ju inte råd. Mitt äldre syskon som var i början av tonåren trivdes inte i nya skolan, hen klarade inte av situationen alls och hamnade i dåligt sällskap. Mitt syskon slussades runt på olika behandlingshem och vi i familjen tvingades gå i påtvingad psykoterapi på BUP i bästa 90-tals anda. För den som är osäker på vad psykoterapi är för något, går det bra att googla Thomas Quick. Det är så dumt, vi hade varit hjälpta av ett socialbidrag, men det gick inte. Dyra psykologer fanns det pengar till dock.

En augustidag 2004 ringde pappa mig och berättade att han betalat den sista elräkningen på huset, det hus som kronofogden övertog 12 år tidigare.
Det finns säkert åsikter och tankar kring hur vår familjs ekonomi kunde skötts på bättre sätt, men det spelar ingen roll! Vi var barn och vi barn drabbades, det sociala skyddsnätet fanns inte där för oss. En ska komma ihåg att mina föräldrar hade ett lån på ca 200 000kr och hästar, det var allt. Vad är det jämfört med dagens lån? Situationen idag med att folk lånar upp på huslån för att renovera och konsumera är ruskigt lik den som var på 90-talet och jag hoppas verkligen att likheterna stoppar där och att det inte slutar på samma sätt.

Hela den här historien har naturligtvis påverkat mitt ekonomiska tänk, både på gott och ont.
Jag hade gärna sluppit att ta huslån och tycker att priserna idag är horribla. Men vi har ju vår dröm om huset på Ön och vi tänker gå in i en husaffär med goda marginaler.  Beträffande sparande har jag varit rädd att "alla pengar ska försvinna" och knappt vågad fondspara. Det är ett emotionellt, ologiskt beslut och börjar bli patetiskt med tanke på att jag har konto i Swedbank (där en betalar för att spara pengar). Tack och lov har jag konto i Norge med sparänta på 3%. Jag funderar även på att byta bank till handelsbanken som enligt flera är den minst dåliga storbanken. Har även bestämt mig för att börja spara i olika sparformer för att på sikt få högre avkastning.

Det var min historia, tack för att du läste.

10 kommentarer:

  1. Det gör mig ont att läsa hur svårt ni hade det. Starkt att du delar med dig och jag förstår att du präglas av dina erfarenheter.

    Krisen gick obemärkt förbi min egen familj men jag vet andra som drabbades. Bland annat en god vän till familjen som förlorade allt i fastighetskrisen. Allt inklusive kärleken som försvann som en vindpust när hon insåg att miljonerna var borta och lyxlivet var förbi. Vår vän blev aldrig sig själv efter det och hans fortsatta liv kantades av elände fram till hans alldeles för tidiga död för ungefär tio år sedan.

    Så...ja, det finns många historier och så många livsöden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vad hemskt. Det är ju när sådant händer som kärleken behövs som mest. Tyvärr tror jag att det finns fler som aldrig återhämtade sig, varken själsligt eller ekonomiskt.
      Mamma lyckades mitt i allt utbilda sig och det beundrar jag henne för. Hon fick jobb direkt efter utbildningen så för hennes del tog det 3 år (studietid) innan det blev en riktig inkomst. Pappa hade en tuffare väg tillbaka, på många sätt. Efter millennieskiftet fick han fast jobb igen och runt 2004-2005 var han skuldfri igen.

      Radera
  2. Tack för att du vill och orkar skriva om det här! Jag ryser hela vägen in i märgen när jag tänker på att samhället inte gjorde mer för de drabbade..! Jag tycker man hör mer och mer (kanske framförallt från förra regeringen) om värdet i småföretagarna och entreprenörer ska alla bli osv, men var är tryggheten när saker händer?

    Jag förstår verkligen att sådant här påverkar dig, klart det gör det. Tänker att det är så viktigt att vara trygg i sitt sparande och investerande, det är trots allt viktigast att sova gott om natten. Du får gärna skriva mer om hur du tänker framöver, eller är det jag som missat vad Ön är? :)

    Viktigt inlägg, finns mycket att smälta. Det känns både som längesedan för mig (eftersom jag var bebis då) men även som oerhört nära i tiden. 90-talet är inte urtida historia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att alla ska bli entreprenörer är inte en universallösning. Eftersom båda mina föräldrar jobbade i företaget försvann två inkomster vid konkursen. Kanske hade det gått bättre om en av dem hade haft en inkomst.
      Nej, det är inte länge sen, men det är så konstigt att det är så tyst om det som hände? För mig är det lika märkligt som att ingen hade känt vid stormen Gudrun och dess konsekvenser. Alla träd blåste ner men det var bara jag som såg det?

      Jag har inte skrivit så mycket om Ön ännu (bloggen är ganska ung...). Hur som helst är det en plats vi tycker mycket om, där det är lugnt och skönt. Vi hoppas hitta ett hus så vi kan flytta dit!

      Radera
  3. Jag skulle gärna se en dokumentär om just detta, tack för att du delade med dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hör av dig om du hittar en bra dokumentär, jag vill också se den! Tack för att du läste och lämnade en kommentar.

      Radera
  4. Vad tråkigt och hemskt! Tack för att du delar med dig!
    Jag förstår att det påverkar dig. Våran familj drabbades inte av krisen och inte heller någon i min närhet, vad jag vet. Det kanske inte är någonting som man ville prata om men jag är glad att du delade med dig, nu fick jag en inblick i hur det var. Dessutom fick jag en tankeställare! :)

    SvaraRadera
  5. Jag undrar bara om du vill lämna en liten uppdatering på vad du sysslar med nu? Ta det inte som ett krav utan bara en liten önskan om uppdatering :)

    Mvh,
    en som inte heller uppdaterat på flera veckor men som känner blogginspirationen sakta vakna..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag hade tänkt fråga dig detsamma ;)
      Jo, jag inledde året med en riktig förkylning, 6 veckor höll den i sig. Sen är det väldigt rörigt ekonomiskt, både bra och dåligt. Just nu lägger jag fokus på jobbet och bloggen får pausa lite grand. Men det kommer bi en blogg comeback, jag lovar!

      Radera
  6. Vilket starkt inlägg, tack för att du delar! Det är lätt att glömma bort, det är som att hela samhället kollektivt drabbas av glömskan.
    Men det är de egna upplevelserna som gör att man sedan agerar som man gör, även ekonomiskt.
    Det här är det första inlägget jag hittar till på din blogg, nu ska jag botanisera runt lite till. :-)

    SvaraRadera